Vreugde en kritiek op besluit omkering bewijslast

Het provinciebestuur van Groningen is goed te spreken over het besluit van minister Kamp van Economische Zaken om de bewijslast voor het aardbevingsgebied om te keren.

SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar verwacht dat het besluit de schadeafwikkeling ten goede komt. ‘De Groningers komen hiermee een stuk sterker te staan bij de schadeafwikkeling en dat is positief’, reageert hij.

PvdA tevreden
Ook de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is er blij mee. Die partij nam eerder het initiatief voor een amendement op de mijnbouwwet, waarin ook de omkering van de bewijslast zou worden geregeld.

‘Wij zijn tevreden dat de minister deze vurige wens van de PvdA honoreert. Een wens, breed gedragen door de inwoners van het bevingsgebied. Daar ging en gaat het de PvdA om’, laat PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken weten.

‘Minister vertraagt’
GroenLinks is veel minder positief. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft het idee dat de minister de zaak aan het vertragen is. Ze wijst erop dat Kamp begin volgend jaar met een wetsvoorstel komt.

‘Daarna moet het nog naar de Eerste Kamer. En Kamp neemt in december al een gasbesluit. Daar geldt deze omkering van de bewijslast dus nog niet voor’, licht Van Tongeren toe.
Alleen materiƫle schade
Ze wijst er verder op dat de omkering van de bewijslast alleen geldt voor materiƫle schade in het aardbevingsgebied.

‘Het geldt dus niet voor schade door mijnbouw aan natuur en milieu. Dat betreuren wij. En verder hadden wij erop aangedrongen dat waterschappen en gemeenten veel meer te vertellen krijgen over mijnbouwactiviteiten in het gebied. Ook dat negeert Kamp’, stelt Van Tongeren.

Door: RTV Noord